Nieuwe opleiding postgraduaat bedrijfsverpleegkunde
Actueel 20 november 2023

Nieuwe opleiding postgraduaat bedrijfsverpleegkunde

Begin oktober ging een nieuwe opleiding Postgraduaat bedrijfsverpleegkunde van start aan hogeschool PXL in Hasselt en aan Erasmushogeschool in Jette. Vanaf september 2024 wordt de opleiding ook aangeboden in Hogeschool Gent. De opleiding zal verpleegkundigen de nodige kennis en achtergrond geven om in de toekomst een aantal taken over te nemen van de preventieadviseur-arbeidsartsen. Deze opleiding is een primeur in ons land.

Een van onze eigen verpleegkundigen, Griet Bulthé, volgt niet alleen de opleiding, ze geeft ook zelf enkele lessen, hiervoor opgeleid en begeleid door Dr. Mathieu Versée.

Kun je ons wat meer vertellen over hoe de opleiding tot stand kwam?

Griet: “De opleiding kwam tot stand in samenwerking met Co-Prev, een koepelorganisatie voor de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, en de Vlaamse Vereniging van Verpleegkundigen in de Bedrijfsgezondheidszorg. Cohezio is heel nauw betrokken bij deze opleiding. Niet alleen dr. Mathieu Versée en ik geven les bij dit postgraduaat, maar ook enkele van onze psychologen en ergonomen zullen lesgeven. 

“Het is met andere woorden een groot samenwerkingsproject met allemaal hetzelfde doel voor ogen: arbeidsverpleegkundigen van de nodige kennis voorzien om hen meer bevoegdheden te kunnen geven in de toekomst.”

“De context is het nijpend tekort aan vooral arbeidsartsen, maar ook aan arbeidsverpleegkundigen in België. Deze opleiding zal zeker kunnen bijdragen in de zoektocht naar mogelijke oplossingen. We geven meer bekendheid aan ons beroep en daarnaast geven we arbeidsverpleegkundigen de nodige kennis en achtergrondkennis om hen op termijn een deel van de meer gestandaardiseerde medische onderzoekstaken door te laten uitvoeren.”
 

 

Over welke extra bevoegdheden spreken we dan?

Griet: “Door alle verpleegkundigen op termijn dit postgraduaat te laten volgen, zullen we hen meer verantwoordelijkheden kunnen geven in de toekomst, zoals bv. periodieke solo-onderzoeken, werkplekbezoeken en deelnames aan comités.”

“Het wettelijk kader laat voorlopig nog op zich wachten, maar deze opleiding is alvast een stap in de goede richting." 
 

Wat is de inhoud van de opleiding? 

“De opleiding is opgedeeld in vier modules. Het gaat niet alleen over de verpleegtechnische kennis zoals het correct uitvoeren van de onderzoeken, maar je krijgt een veel bredere achtergrondkennis rond alles wat te maken heeft met preventie, veiligheid en gezondheid op het werk. Denk maar aan ergonomie, arbeidsrisico’s, re-integratie na langdurige ziekte, moederschapsbescherming, psychosociale risico’s, communicatie, enz. Zo zullen wij als verpleegkundigen samen met de arts ook veel dichter staan bij de klanten.”

 

Jij bent al 20 jaar aan de slag als arbeidsverpleegkundige. Leer je dan eigenlijk nog iets nieuws bij in dit postgraduaat?

“Daar zou je van opkijken”, lacht Griet. “Ten eerste moet ik als docent de leerstof veel diepgaander beheersen dan de doorsnee student. Ik moet immers in staat zijn om tijdens de lessen bijkomende vragen correct te kunnen beantwoorden. Maar bovendien leer ik nu heel veel bij over het waarom we bepaalde handelingen wel of juist niet uitvoeren. Ik voer al die handelingen dan misschien wel al jaren uit, maar het is wel interessant om nu de theorie en het wettelijke kader erachter beter te begrijpen.”

“Een concreet voorbeeldje. Artsen geven bv. adviezen aan werkgevers over een aangepaste werkplek of over een aangepast werk voor bepaalde werknemers. Door de wetgeving hierachter beter te kennen besef ik dat de eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van deze adviezen echter wel bij de werkgever ligt. De werkgever beslist uiteindelijk wat hij met dit advies doet. Dankzij deze kennis kan ik tijdens mijn solo-consultaties de patiënt nu ook juister en vollediger adviseren en informeren.”


Hoe wordt de opleiding gegeven?

“Het is een hybride opleiding van in totaal rond de 150 uren (stage inbegrepen)   uren, verspreid over een academiejaar. Sommige lessen worden fysiek in een klaslokaal gegeven , andere lessen worden online gegeven. De opleiding is heel afwisselend. Het zijn niet enkel theoretische hoorcolleges, maar er zijn ook praktijkgerichte werkcolleges, een werkplekbezoek, stages, en uiteraard zijn er ook examens.”

 

Zou je de opleiding aanbevelen aan collega’s en kennissen?

“Volmondig ja. Ik doe mijn job als arbeidsverpleegkundige ontzettend graag, maar de job is nog veel te weinig bekend bij studenten, werkzoekenden en bij collega’s uit de curatieve sector. Nochtans is het een ideale job voor verpleegkundigen die een heroriëntering willen doen in een bepaalde fase van hun leven. Ik denk bv. aan een uitbreiding van het gezinsleven (geen ploegen- of nachtwerk meer) of wanneer de fysiek zware job op bepaalde afdelingen in een ziekenhuis begint door te wegen. Zo’n overstap is dan een mooie manier om toch op een waardevolle manier te kunnen blijven meedraaien in de zorgsector. Door deze opleiding wordt de overstap van de curatieve sector naar de eerder preventieve sector veel makkelijker gemaakt.”

“En daarnaast is het uiteraard ook een interessante opleiding voor collega’s die al in de arbeidsverpleegkunde zitten. Want ja, zelfs dan leer je nog ontzettend veel bij.”

 

Volgt Franstalig België ook?

.“Daar wordt inderdaad aan gewerkt. Vanaf februari 2024 start er  ook een Franstalige opleiding in Haute École Léonard de Vinci in Brussel en in Haute École de la Province de Liège.”

Meer info