Overzicht van de wetgeving gepubliceerd in de Actuascan van 29 november 2022
Wetgeving 29 november 2022

Overzicht van de wetgeving gepubliceerd in de Actuascan van 29 november 2022

COVID-19 en klein verlet

Wet van 15 november 2022 houdende herinvoering van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19, Belgisch staatsblad van 21 november 2022.

De werknemer heeft het recht om van het werk afwezig te zijn, met behoud van zijn normaal loon, met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID19. De werknemer heeft dit recht gedurende de tijd die nodig is voor de vaccinatie. De werknemer heeft dit recht eveneens om een minderjarig kind, dat met hem samenwoont, te begeleiden gedurende de tijd die nodig is om dit kind te laten vaccineren tegen het coronavirus COVID-19. De werknemer heeft eveneens het recht een meerderjarige persoon met een handicap of onder voogdij te begeleiden, ongeacht of het om zijn eigen kind gaat dan wel om iemand over wie hij het wettelijk voogdijschap uitoefent, en wel gedurende de tijd die nodig is om die persoon tegen het COVID-19-coronavirus te laten vaccineren.

Deze wet heeft uitwerking met ingang van 1 oktober 2022 en treedt buiten werking op 31 december 2022, maar kan verlengd worden tot uiterlijk 31 maart 2023.

Naar de wet
 

Arbeidsongeschiktheid

Wet van 30 oktober 2022 houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid, Belgisch staatsblad van 18 november 2022.

Deze wet bevat een aantal arbeidsrechtelijke maatregelen met betrekking tot de arbeidsongeschiktheid van de werknemer wegens ziekte of ongeval:

  • Deze wet wijzigt de regeling inzake het voorleggen van een geneeskundig getuigschrift: De werknemer zal er driemaal per kalenderjaar niet toe gehouden zijn een geneeskundig getuigschrift voor te leggen voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid.  Kmo’s kunnen afwijken van deze vrijstelling.
  • Deze wet wijzigt de voorwaarden om een beroep te doen op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen:  De werknemers of werkgevers die een beroep willen doen op medische overmacht zullen voortaan een nieuwe procedure moeten volgen, die losgekoppeld wordt van het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers beëindigen. De werknemers of werkgevers die een beroep willen doen op medische overmacht zullen een nieuwe procedure moeten volgen. Deze procedure wordt losgekoppeld van het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers.
  • Ten slotte wijzigt deze wet de voorwaarden voor de neutralisatie van het gewaarborgd loon in het kader van een gedeeltelijke werkhervatting. De neutralisatie van het gewaarborgd loon zal in de tijd beperkt worden tot een periode van twintig weken.

Deze wet treedt in werking op 28 november 2022.

Naar de wet
Meer info

Arbeidsdeal

Wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen, Belgisch staatsblad van 10 november 2022.

Deze wet bevat diverse maatregelen teneinde nieuwe mogelijkheden te bieden aan de werknemers en ondernemingen om de arbeidsmarkt te hervormen en bij te dragen aan de realisatie van de doelstelling om een werkgelegenheidsgraad van 80 % te bekomen.  Het gaat om volgende maatregelen:

  • Aanpassing van de werktijd op verzoek van de werknemer: normale prestaties op 4 dagen en wisselende werkweek;
  • Creatie van een platformeconomie;
  • Transitietraject: wanneer de werkgever de werknemer ontslaat door middel van een opzeggingstermijn kan de werkgever de mogelijkheid bieden om tijdens de opzeggingstermijn ter beschikking te worden gesteld van een andere werkgever-gebruiker;
  • Creatie van een specifiek kader voor E-commerce;
  • Recht op deconnectie;
  • Opleidingsplannen voor de werknemer.

Deze wet treedt in werking op 20 november 2022.

Naar de wet
Meer info
 

Flexibel werken - evenwicht privé/werk

Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 162 tot invoering van een recht om een flexibele werkregeling aan te vragen en de wet van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn  (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekking van Richtlijn 2010 2010/18/EU van de Raad en tot regeling van een aantal andere aspecten op het vlak van de verloven, Belgisch staatsblad van 31 oktober 2022.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kent aan de werknemers die tewerkgesteld zijn op grond van een arbeidsovereenkomst met de werkgever, het recht toe om een flexibele werkregeling aan te vragen:

  • om te zorgen voor een kind tot 12 jaar of tot 21 jaar wanneer het kind voor ten minste 66% getroffen is door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid;
  • om persoonlijke zorg of steun te verlenen aan een welbepaald gezins- of familielid dat om een ernstige medische reden behoefte heeft aan aanzienlijke zorg of steun. 

Het recht om een flexibele werkregeling aan te vragen, kan de vorm aannemen van:

  • werken op afstand;
  • een aanpassing van het werkrooster;
  • of een vermindering van de arbeidstijd.

De werknemer heeft het recht om een flexibele werkreling aan te vragen telkens voor een periode van ten hoogste 12 maanden. 

Deze regeling is enkel van toepassing voor de werknemers en werkgevers uit de private sector.   Voor de werknemers uit de publieke sector voorziet de wet van 7 oktober 2022 een gelijkaardige regeling.   Doch dit is enkel van toepassing op de contractuele werknemers.

De collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 oktober 2022.  De wet van 7 oktober 2022 treedt in werking op 9 november 2022.

 

Asbestfonds - schadevergoeding voor eierstokkanker veroorzaakt door asbest 

 

Koninklijk besluit van 7 november 2022 tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 mei 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers,bl. 83932.Belgisch Staatsblad van 22 november 2022

Naar het koninklijk besluit 

Meer info