Schoonmaakmiddelen - Waarover hebben we het?
Onze publicaties 25 november 2021

Schoonmaakmiddelen - Waarover hebben we het?

Sinds de pandemie zijn schoonmaakmiddelen, en in het bijzonder ontsmettingsmiddelen, zeer populair. Topfavoriet is bleekwater. Het massale gebruik van detergenten en ontsmettingsmiddelen is nochtans allesbehalve zonder gevaar voor onze gezondheid en voor het milieu.

Detergent of ontsmettingsmiddel? Welke van de twee bedoelen we?

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen reiniging en ontsmetting.

Een detergent wordt gebruikt om schoon te maken. Het bestaat uit een chemische verbinding van natuurlijke of synthetische oorsprong, bedoeld om vet en vuil te verwijderen.

Een ontsmettingsmiddel wordt gebruikt om te ontsmetten. Het bestaat ook uit een chemische verbinding en is bedoeld om micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels te doden.
 

Schoonmaken : wat is het doel ervan?

Schoonmaken is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Zo verwijder je al het zichtbare of onzichtbare vuil dat als "voorraadkamer" voor microben kan dienen. Het is trouwens ook een goede manier om de microben zelf te verwijderen. En op die manier vermijd je ook dat de microben zich verder kunnen verspreiden.
 

Hoe zit het met desinfectie?

Weet dat de mens omringd is door en zelfs samengesteld uit micro-organismen. Alleen al in ons spijsverteringsstelsel zitten er niet minder dan 100.000 miljard1. Maar deze micro-organismen zijn daar niet toevallig: zij dragen in hoge mate bij tot de goede werking van ons lichaam en onze gezondheid. En paradoxaal genoeg beschermen ze ons tegen de verspreiding van pathogene micro-organismen.

Daarom is, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, ontsmetten (behalve voor specifieke biologische risico's) zelden nuttig2. Wij zijn immers meer omringd door "goede" microben dan door “slechte” microben. Door dit onderscheid niet te maken, elimineren ontsmettingsmiddelen alles op hun weg, zodat de ziekteverwekkers daarna vrij kunnen woekeren. En dan hebben we het nog niet over de giftigheid van sommige ontsmettingsmiddelen en het vermogen resistentie te ontwikkelen.
 

Als er risico's zijn, kunnen we dan ontsmetten zonder eerst te reinigen?

Dit is een veelgemaakte maar te vermijden fout. Om te kunnen werken, moet een ontsmettingsmiddel rechtstreeks contact hebben met de microben. Resten op het oppervlak, die als beschermende barrières fungeren, maken ontsmetting ondoeltreffend.
 

Dus laten we schoonmaken zonder voorzorgsmaatregelen?

Hoewel schoonmaken een alledaagse bezigheid lijkt, mag men de risico's van deze taak voor mens en milieu niet onderschatten. Detergenten kunnen, net als ontsmettingsmiddelen, zeer agressieve chemicaliën bevatten. Herhaald gebruik ervan kan vergiftiging door inademing, dermatologische letsels of allergische reacties (eczeem, astma...) veroorzaken.

Bovendien kunnen sommige producten, wanneer zij in ons afvalwater terechtkomen, schadelijk of zelfs giftig zijn voor het milieu.
 

Wat doe je het beste?

Neem de tijd om de etiketten van uw producten te lezen. Vergelijk de giftigheid ervan. Kies voor de minder gevaarlijke.

Informeer u in geval van risico's over de te nemen (collectieve en individuele) preventiemaatregelen. Niet-naleving van deze maatregelen kan ernstige gevolgen hebben, waarbij soms een professionele herindeling nodig is.
 

Te volgen artikels (schrijf u nu in op de Actuascan om op de hoogte te blijven!): 

  • Schoonmaakmiddelen – De alternatieven
  • Schoonmaakmiddelen – « probiotische » detergenten

  • Schoonmaakmiddelen – enzymatische detergenten

     

2. ED6347 – Nettoyage des locaux de travail – Que faire ? – INRS - 2019