Receptfiche:
Gebraden kip met citroensaus en krokante salade


Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 klein kippetje
  • 4 à 6 aardappelen
  • 2 citroenen
  • Citroensap
  • 3 bossen winterpostelein
  • 6 teentjes look
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • 1 eetlepel margarine
  • 1 laurierblad
  • Tijm, kurkuma
  • Peper, zout


Bereiding:

  • Maak de kip schoon
  • Snijd 4 schijfjes citroen en snijd de rest in vieren.
  • Breng de schijfjes citroen aan tussen het vel en het vlees van de kip nadat je deze licht hebt ingesneden.
  • Snij twee teentjes look in de lengte en breng deze eveneens in tussen het vel en het vlees.
  • Vul de kip met de tijm, de citroenstukken, de laurier en twee teentjes knoflook in hun jasje. Bind vast.
  • Meng in een kom het citroensap, de gesmolten margarine en het bloem. Smeer de kip in met het mengsel.
  • Schil de aardappelen en snij ze in vier.
  • Plaats de kip in een schaal met een fond van olijfolie. Voeg de aardappelen en de overblijvende lookteentjes in jasje toe.
  • Plaats in een op 200°C voorverwarmde oven voor 45 à 60 minuten. Bedruip na 30 minuten de kip met de saus.
  • Maak de postelein schoon en leg deze op een bord.
  • Breng op het laatst op smaak met een scheut koolzaadolie, zout en peper.
  • Serveer de kip op een bedje van salade.

Recept horend bij het artikel "De winterblues: kan voeding ons troosten?