Warme oproep: doe ook mee met Pink Monday
Actueel 24 oktober 2023

Warme oproep: doe ook mee met Pink Monday

Bij Cohezio staat 15 januari 2024 al in onze agenda. Die dag, die bekendstaat als de meest deprimerende dag van het jaar, wordt door Pink Ribbon omgedoopt tot een Pink Monday: een dag vol hoop en steun. De dag staat symbool voor de eerste dag waarop (ex-)borstkankerpatiënten (opnieuw) aan het werk gaan. Kleurt ook jouw bedrijf deze dag mee roze?

Terugkeer naar het werk na (borst)kanker

Op Pink Monday proberen we voorzichtig hoopvol te zijn bij Cohezio. Eén van de gevoelens die bij zowel borstkankerpatiënten als bij hun omgeving sterk naar voor komen is de eenzaamheid. De meerderheid van de patiënten heeft het gevoel dat niemand echt begrijpt wat ze doormaken. En ook de terugkeer naar het werk na borstkanker is een grote stap, die nauw samenhangt met de opdracht van een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Uit grootschalige studies, gefinancierd door het Pink Ribbon-fonds, blijkt dat heldere informatie en communicatie een wereld van verschil kunnen maken bij de re-integratie. Daarbij gaat het niet alleen over sensibilisering van (ex-)borstkankerpatiënten zelf (werknemers en zelfstandigen), maar ook van hun omgeving: werkgevers, collega’s, vrienden, familie, partners en zorgverleners. Het is dan ook belangrijk om er te zijn voor elkaar. Vraag je collega hoe het gaat. Toon dat je betrokken wil zijn en begaan bent.

Terugkeren naar de werkvloer tijdens of na (borst)kanker doe je nooit alleen. Op 15 januari vragen we aan alle medewerkers van Cohezio om iets roze te dragen. Dat kunnen een trui, een hemd of das, een sjaal of zelfs roze sokken zijn. Met deze roze toets willen we (ex-)borstkankerpatiënten een hart onder de riem steken.

Ondersteuning van Cohezio bij de re-integratie

Katja Janssens, psychosociaal manager bij Cohezio begeleidt langdurig zieken die het werk wensen te hervatten, dus ook patiënten die borstkanker hebben gehad. Ze geeft in dit artikel advies voor een goede re-integratie op het werk. Daarnaast biedt ons coaching- en opleidingscentrum băo academy een opleiding aan om de terugkeer naar het werk na borstkanker voor te bereiden. Deze innovatieve opleiding is bedoeld voor leidinggevenden en HR-verantwoordelijken die rechtstreeks te maken krijgen met de ziekte van hun medewerkers en dus een belangrijke rol spelen in dit verhaal.

Organiseer ook een Pink Monday

Borstkanker treft 1 op 9 Belgische vrouwen. Dat impliceert dus dat ook één of meerdere van jullie collega’s of werknemers vroeg of laat hiermee wordt geconfronteerd. Als bedrijf ben je daar best op voorbereid. Informeer je collega’s en spoor hen aan om zich regelmatig te onderzoeken. Zet alvast een eerste stap door op 15 januari ook binnen jullie bedrijf te sensibiliseren voor de risico’s van borstkanker door een Pink Monday te organiseren. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Pink Ribbon stelt op haar website tal van handige tools beschikbaar waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Meer weten over hoe je als bedrijf kan inschrijven? Surf naar www.pinkmonday.be en maak ook binnen jouw bedrijf van Blue Monday een Pink Monday.

 

Samen maken we (borst)kanker bespreekbaar op de werkvloer.

 

Nuttige links