Dossier : welzijn begint met een goede nachtrust
Actueel 28 april 2021

Dossier : welzijn begint met een goede nachtrust

De huidige crisis heeft ook een impact op onze slaap. Zo blijkt onder andere uit een grootschalig onderzoek dat werd gevoerd in 16 landen. Hoog tijd om onze diverse artikels rond de verschillende aspecten van een goede nachtrust nog eens aan u voor te stellen.

Het subtiele evenwicht tussen lichamelijke activiteit en slaap 


Slapen en goede beweging zijn complementaire elementen om je natuurlijke weerstand op peil te houden. Een kleine toelichting en concreet advies:  Het subtiele evenwicht tussen lichamelijke activiteit en slaap.
 

 

 

Stop aan het blauwe licht!

Het blauwe licht op uw smartphone of tabletscherm is een echte slaapvreter. Lees er het fijne over in dit artikel: Stop aan het blauwe licht!

 


 


Ons horizontale leven

Minstens een derde van ons leven brengen we al slapend door! Advies over het kiezen van een bed, matras én hoofdkussen mag je dus niet links laten liggen, zeker niet als het komt van de ergonomiedeskundigen van Cohezio!

Lees er meer over in deze artikels: Een goed bed kiezen en Een goed hoofdkussen kiezen.

 

 

Geen tijd voor bovenstaande diepgaandere artikels? 

Dan willen we je toch graag hier onze tien gouden regels meegeven:

De 10 gouden regels voor een goede nachtrust 

1.

Handhaaf bij het gaan slapen en opstaan een grote regelmaat (zoveel mogelijk op vaste tijdstippen).

2.

Dankzij deze regelmaat kom je te weten hoeveel slaap je gemiddeld nodig hebt. Lukt het niet om de vaste tijdstippen te respecteren? Probeer dan als referentie een actieve periode te kiezen waarin je je gezond en uitgerust voelde zonder te moeten uitslapen en zonder dat je het gevoel had te moeten recupereren. Opgelet, een luilekkervakantie of weekend zijn geen goede referenties, want dan slaap je gewoonlijk uit. Een licht actieve vakantie of een goede werkweek is wel een goede referentieperiode. Ter herinnering, voor de meeste mensen bedraagt de ideale slaapduur iets meer dan 7 uur.

3.

Te weinig slapen is geen prestatie.

4.

Ga pas slapen als je je slaperig voelt.

5.

Beweeg overdag voldoende: zo zal je meer zin hebben om ’s avonds op tijd in bed te kruipen.

6.

Stel je overdag zoveel mogelijk bloot aan daglicht.

7.

Stop minstens 1 uur voor je gaat slapen met werken en stel jezelf voor het slapengaan niet bloot aan sterke lichtbronnen.

8.

Laat je geest voor het slapengaan tot rust komen en probeer niet op dat moment problemen op te lossen. Kies indien nodig een ander moment waarop u problemen wil aanpakken, bijvoorbeeld na de avondmaaltijd.

9.

Richt je slaapkamer sober in. Probeer elektronische toestellen tot een minimum te beperken en doof alle lichten wanneer u gaat slapen. Als je een klok in je slaapkamer hebt, zorg er dan voor dat je die niet kan zien als je in bed ligt.

10.

Matig je alcoholverbruik en eet geen te zware maaltijden ‘s avonds.