Advies van onze preventieadviseurs psychosociale aspecten in tijdens van COVID-19 

Het is niet gemakkelijk om de moed erin te houden wanneer er aan een stressvolle situatie maar geen einde lijkt te komen. Nochtans is de mentale gezondheid even belangrijk als de lichamelijke.  In afwachting van de terugkeer van de normaliteit, bieden we oplossingen voor psychisch leed bij uw medewerkers. Artikels, infofiches, denkpistes,… Onze preventieadviseurs psychsociale aspecten hebben een reeks documenten ontwikkeld om te helpen oplossingen te vinden. Mocht u een interventie door onze psychosociale afdeling wensen, aarzel dan niet ons te contacteren ! U staat er niet alleen voor, wij zijn er om u te ondersteunen.    

Onze psychosociale afdeling ontwikkelde voor u een reeks fiches waarmee u in tijden van COVID-19 uw beleid rond psychosociaal welzijn kunt structureren. 

Naar de infofiches


Onze artikels

Een weg door de crisis: analyse en advies

Het is bijna een jaar geleden dat de COVID-19-pandemie onze levens ondersteboven heeft gekeerd. Hoe kunnen we een betere grip krijgen op de situatie? Over welke hulpbronnen beschikken we? Wat hebben we nodig om haar zo goed mogelijk door te komen?

 

De juiste psychosociale begeleiding
om u door de crisis te helpen

Middenin de crisis rond COVID-19 worden organisaties geconfronteerd met enorme uitdagingen op het vlak van gezondheid en economie, maar ook op menselijk vlak. De crisis heeft immers een groot effect op het fysieke en psychologische welzijn van de werknemers en beïnvloedt hun motivatie. 

Je team motiveren tijdens
de laatste rechte lijn

Heb je al eens een marathon gelopen of gewoon 30 minuten aan sport gedaan? Dan heb je vast al wel die onweerstaanbare drang gevoeld om er het bijltje bij neer te gooien, net vóór die laatste kilometer of net vóór die laatste paar minuten van je programma. Waarom? Omdat je motivatie uiteindelijk he-le-maal op is. Met de komst van het vaccin tegen Covid-19 is het een beetje hetzelfde: we zien het einde van de tunnel wel, maar we zijn het beu. Tde heilige graal van het gewone leven terug te vinden…

Waak over je mentale gezondheid
om je immuniteit te beschermen

Het virus trekt alle aandacht naar zich toe, die van de media, de politici, onze collega’s en onze gezinnen, het dringt binnen in ons dagelijks leven. En als we het nu eens even hadden over onze gezondheid en niet steeds focussen op de ziekte? Een goeie gezondheid beperkt zich niet enkel tot het vermijden van een COVID-19-besmetting (of van eender welke andere ziekte of aandoening), maar is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welzijn.

Loskoppelen van het werk bij thuiswerken : enkele tips !

Als gevolg van de Coronacrisis zijn we massaal aan het telewerken gegaan. Onze verplaatsingstijd van en naar het werk is weggevallen alsook een deel van onze vrijetijdsbestedingen. Het kan dan verleidelijk zijn om de vrijgekomen tijd op te vullen met werken. De grens tussen werk en privé –zowel in de tijd als qua omgeving - vervaagt steeds meer en het wordt moeilijker om op tijd te stoppen met werken en voldoende te ontspannen. 

Drie manieren om u te begeleiden
naar een nieuw psychosociaal evenwicht

De coronacrisis heeft ertoe geleid dat onze maatschappij ingrijpende veranderingen heeft ondergaan en dat veel bedrijven gedestabiliseerd zijn geraakt. Deze crisis brengt voor ons allemaal zowel op persoonlijk als op collectief niveau heel wat onzekerheid en risico’s met zich mee (voor de gezondheid, op sociaal en economisch vlak, enz.). De uitdagingen waarmee overheidsbedrijven en particuliere ondernemingen te kampen hebben, zijn talrijk en groot. Nu meer dan ooit is het belangrijk werknemers te motiveren en aan te moedigen, en ervoor te zorgen dat ze de nodige veranderingen steunen.

Veerkracht in tijden van thuiswerk

Door de nieuwe maatregelen van de overheid zullen de komende dagen en weken veel mensen van thuis uit hun werk verderzetten. Voor sommigen ondertussen reeds een gewoonte, voor anderen een heel nieuw gegeven. Omdat thuiswerk wel een hele aanpassing kan zijn, geven we hierbij graag enkele tips over hoe je dit aangenaam en productief kan maken.

Thuiswerken met schoolgaande kinderen :
hoe doe je dat ?

Thuiswerken : voor velen betekent dit een realiteit van het aan de keukentafel computeren tussen de legoblokken in, voor de ‘happy-fews’ onder ons kan het vanuit een afgezonderde kamer waar stoorzenders iets minder actief onze aandacht opeisen. Hoe houd je je hoofd boven water met enerzijds je projecten die doorlopen en anderzijds de realiteit van het constant in de buurt hebben van je kinderen ? 


Onze affiches